Terugblik Plantsoenfeest

Op 10 juni was het zinderend warm en woei het flink. We concentreerden het feest onder de platanen en zetten een grote tarp en nog een kleine partytent op, zodat iedereen in de schaduw kon zitten. In de ochtend was er een yogales van Tula Yoga, Roberto de zingende IJscoman stond iets verderop ijsjes uit te delen, Marjolein schminkte de kinderen, ze vermaakten zich op het springkussen van West Beweegt en de sport- en spelactiviteiten kwamen op gang.

De hele dag werd er geschaakt met de grote stukken op het pleintje. De vaste tafeltennisclub uit De Boeg geleid door Ayman, gelastte het toernooi weliswaar af vanwege de harde wind, maar de jongeren speelden met iedereen vriendschappelijke potjes, en verhuisden soms naar het volleybalveld. Voor het eerst was er bingo buiten, waarbij jong en oud samen speelden onder leiding van Boeg-vrijwilligers Mientje en Nadia.

Eerder hadden kinderen met loeppotjes insecten, spinnen en bodemdiertjes gezocht in de perken van Stadstuin. En ze deden mee aan de tekenwedstrijd met als thema ‘natuur in het plantsoen’. Ook volwassenen namen deel: Nina & Friso uit De Collage hadden een digitaal schilderij gemaakt, en gepassioneerd schilder Ferli, een bewoner van Meerzorg in De Boeg, zette zijn ezel tegen een plataan en schilderde ter plekke een groot kleurig doek. De jury bestond uit GAK-bewoners Jack en Anne-Claire, die tevens de presentator van de dag was. Zij beloonden Ferli’s schilderij met de eerste prijs. Van de kinderen won Eva en ze mochten vervolgens allemaal iets uitzoeken van de prijzentafel met leuke tweedehands spullen. Die hadden buurtbewoners op ons verzoek meegebracht zodat ook onze prijzen duurzaam waren.

Het hoogtepunt van de dag was de rijk gevulde aanschuiflunch. De catering van De Boeg kwam met een kar vol heerlijke hapjes en salade, en ook Florya en Cityden brachten hun gaven. Van de grote doos fruit die we kregen van de broers Ait Ichou op de markt maakten Nezahat, Ali en Ibrahim van Stadstuin ter plekke drie grote schalen fruitsalade. Ook was er koffie, thee en limonade in overvloed.

 De hele dag liep alles vanzelf. Iekje bood namens Stadstuin compostemmertjes aan, Djai wierp zich op als fotograaf, en Enrico telde de mensen: rond het middaguur waren het er zo’n 130, gedurende de hele dag minstens 250.

Op het podium, dat bestond uit een tapijt, brachten de trommelaars van Djembé Dramé al bij hun eerste roffels de mensen aan het dansen. Daarna zongen twee leden van de Pinkstergemeente uit de Kolenkitkerk hun vrolijke gospels, deed Otis een radslag, en klapten de omstanders voor iedereen die die naar voren trad.

Overal zaten mensen met elkaar te praten, velen bleven de hele dag: expats en ouderen, gezinnen en alleenstaanden, de tuiniers van Stadstuin. Zo werd het, tot en met het opruimen, een waar buurtfeest. En steeds weer kregen we de vraag of we het vaker gingen doen, zo’n feest organiseren. Wie weet, zeiden we. We hopen in elk geval dat dit eerste Plantsoenfeest aanstekelijk werkt en dat er een volgende keer nog meer buurtbewoners meehelpen, zodat het ook echt een feest voor en door de buurt blijft.

Deze tekst staat in aangepaste vorm op de site van Buurtbudget Bos en Lommer

> meer foto’s…