Lever je groente- en fruitresten in

Door je gft te verzamelen help je ons compost te maken en draag je op een eenvoudige manier bij aan je leefomgeving. Enerzijds doordat jouw komkommerschillen of koffieprut als voeding dient voor de planten in het plantsoen, anderzijds doordat groenafval scheiden veel duurzamer is dan het verbranden. Het gaat om maar liefst 37 procent van het huisvuil!

In het plantsoen heeft Stadstuin een compostbak geplaatst met drie vakken. Op het vak dat op dat moment gevuld wordt, zit een cijferslot. De compost is bestemd voor de tien perken van Stadstuin.
Wil je helpen compost te maken door je groente- en fruitafval in de bak te gooien? Neem dan contact met ons op. Wanneer je besluit om dit structureel te doen, hebben we een leuke en praktische emmer voor je in bruikleen. Zie hieronder de gft-tabel. 

Wat mag er wel en wat niet in de compostbak?

(bron: Milieu Centraal)

Wel bij het compostNiet bij het compost
Aardappelschillen (beperkt, tenzij biologisch) 
Bagger uit plastic regengoot of tuinvijverBagger uit zinken regengoot of sloot
Bladeren (goed mengen)Botjes
Citrusschillen (beperkt, tenzij biologisch)Brood
Coniferen, hulstblad, dennennaalden (goed mengen)Etensresten (gekookt), broodbeleg
Doppen van pinda’s en notenHoutskool
EierschalenKaas- en kaaskorsten
Fijngemaakt hout en takkenKattenbakkorrels
Grasmaaisel (goed mengen)Koffiepads en theezakjes
Rauwe groenteschillen, loof, stronkenPapier
Houtas (goed mengen)Peuken, sigarettenas
Koffiefilters en koffiedikPoep van katten en honden
Mest van kleine, plantenetende huisdieren (duiven, konijnen)Stofzuigerzak en inhoud
Noten en pittenVet (gestold)
Onkruid (beperkt)Visgraten
Plantenpotten van organisch materiaal (kokosvezel, olifantsgras)Wol, watten, vodden
Stro (beperkt)Composteerbare kunststof (met kiemplant- of OK Compost-logo)
TheebladerenZieke planten
Tuinaarde, potgrond, zand, turfmolm (beperkt) 
Verlepte bloemen en kamerplanten (beperkt) 
Zaagsel (beperkt) 

Daarom niet (of beperkt)

In bovenstaande tabel betekent ‘beperkt’: niet vaker dan eens per week een portie toevoegen. Waarom mogen restanten wel of juist niet op de composthoop?

Etensresten
Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet. Daardoor composteren ze moeilijk. Bovendien trekken ze muizen en ratten aan. Ook jus, vet (vloeibaar) en plantaardige olie trekken ongedierte aan en composteren slecht. (Oud) brood is te droog en gaat schimmelen. Deze schimmels remmen het composteringsproces.
Schillen van niet-biologische aardappelen en niet-biologische citrusvruchten bevatten vaak chemische middelen (kiemremmers of bestrijdingsmiddelen). Hetzelfde geldt voor snijbloemen uit de handel. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor organismen in de composthoop en zo het composteringsproces belemmeren.

Kattenbakkorrels en poep
Kattenbakkorrels mogen niet op de composthoop, omdat ze vaak uit gebakken klei of mineralen bestaan en die composteren niet. Ook kan de poep in de korrels gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten (toxoplasmose).

Poep en urine bevorderen het composteringsproces. Maar om hygiënische redenen mogen alleen uitwerpselen van planteneters op de composthoop, zoals oud stro of zaagsel uit het caviahok. Gooi er geen uitwerpselen op van vleeseters (hond of kat).

Bladeren, zaagsel en as
Voeg grasmaaisel en bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia alleen in kleine hoeveelheden toe. Dat geldt ook voor stro, zaagsel en houtas. Omdat dit zo droog is, moet je er niet te veel van in het compostvat gooien en het goed mengen met ander materiaal.

Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen. 
Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak. Ondanks de hoge temperatuur bij het composteren van gft-afval kan de plaag dan namelijk toch nog verspreiden. De buxusstruik met buxusmot of Japanse Duizendknoop moeten in het restafval of mag je in een gesloten zak naar de milieustraat brengen. Plantenresten met de schimmel Phytophthora (o.a. aardappelziekte) mag je alleen afdanken via het restafval. Lever deze plantenresten ook niet in bij de milieustraat omdat dan niet zeker is dat de schimmel onschadelijk wordt gemaakt.

Koffiepads en theezakjes
Koffiepads bestaan voor een kwart uit kunststofvezel en voor de rest uit papier. Ook theezakjes bestaan meestal voor een deel uit plastic, om de randen aan elkaar te kunnen smelten. Belandt dit plastic in je compost, dan zullen deze microplastics door de bodem gaan zwerven.