Groen in Amsterdam

Overal in de stad

Buurtgroen020! – Online community van groene Amsterdammers, een initiatief van het Buurtgroenlab; een (voormalig) stedelijk samenwerkingsverband van groene initiatiefnemers, groene organisaties en de gemeente (centraal en stadsdelen).

De Gezonde Stad – thema’s: groen, grondstoffen, voedsel, energie, schone lucht. Brengt tevens elk jaar De Gezonde Stad Monitor uit die de voortgang van de verduurzaming van Amsterdam in kaart brengt.

Interactieve bomenkaart van Amsterdam – Benieuwd welke bomen er in het Bos en Lommerplantsoen staan? en sinds wanneer? Via deze site ben je er zo achter. En dat geldt voor bijna alle bomen in de stad. De rijkdom aan boomsoorten zal je verbazen. En wist je dat de schietwilg in het plantsoen er al sinds 1964 staat?

Amsterdam Rainproof – elke druppel telt.
Is jouw gebouw, dak, tuin, straat, plein, buurt al klaar voor de volgende hoosbui?

IVN Amsterdam – Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid. IVN Amsterdam is opgericht in december 1960 en is daarmee een van de oudste regionale afdelingen van het IVN.  

Locaties

De Tuinen van Westerpark:
Tuinpark Nut en Genoegen – sinds 1920. Aan de laantjes liggen 375 tuinen, die op natuurlijke wijze worden beheerd. Inmiddels is het een waar binnenstedelijk natuurparadijs. Van 1 maart tot 1 november is het overdag toegankelijk voor wandelaars, fietsers of hardlopers.
Sloterdijkermeer – sinds 1936. Het volkstuincomplex telt 274 tuinen. Het grenst aan Nut en Genoegen. Beide complexen maken deel uit van de groene long van Amsterdam, een gebied dat zich uitstrekt van het Westerpark tot voorbij Tuinpark De Bretten.

Green Light District Amsterdam – De Wallen en de oude binnenstad van Amsterdam kleuren groen. Bewoners, lokale ondernemers, bedrijven, kennisinstellingen, partners en de gemeente hebben in het “Green Light District” de handen ineen geslagen voor een duurzame binnenstad. Doe je mee?

Groene Buurten – Oud Zuid, Zuidas, Vondelpark: naast lockdowns ook green-ups, factsheet 2021 met de highlights in beeld: van tegels eruit in de binnentuin tot natuuroevers beplanten in 4 stadsparken, en van stiltewandelingen in de natuur tot geveltuin-advies-op-locatie.

I can change the world with my two hands – vanaf 2010 heeft kunstenaar Natascha Hagenbeek een bloeiende gemeenschappelijke moestuin ontwikkeld op een braakliggend binnentuin aan de Jasper Leijnsenstraat 21 in West. Er is een tuincafé, een werkgroep composteren en er zijn meewerkdagen. Af en toe zijn er ook tuintjes te vergeven.

Mot in Mokum – Een heerlijke plek in Amsterdam Noord waar je alles kunt leren over vlinders. Oprichter en eigenaar is Nicky ’de vlinderman‘ Castricum. Locaties op Stadslandbouwproject NoordOogst en op het Buikslotermeerplein. Tevens zakjes Vlinderstrooigoed en Rupsmelange te koop.

Natuur&Milieuteam Zuid – onderdeel van Wijkcentrum De Pijp, helpt bewoners in De Pijp, Rivierenbuurt en Buitenveldert. Zie ook kaart met alle groene initiatieven.

Tuinen van West – vier polders op nog geen 20 minuten fietsen van het Bos en Lommerplantsoen. Samen vormen ze een multifunctioneel stadslandbouw- en recreatiegebied van oude en nieuwe landschappen, vol romantiek en rafelrandjes, kunst en cultuur, (stads)landbouw en gezonde producten, horeca, natuur, sport en recreatie.

Voedseltuin IJplein – sinds 2015, gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Het grootste deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbanken in Amsterdam Noord en verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte.