Herfst in het Bos en Lommerplantsoen

De lange, lange mooie zomer is dan toch voorbij. In de Stadstuin hebben we de droogte met succes het hoofd geboden.
Nu gaan we de laatste opbrengst oogsten en de perken geleidelijk winterklaar maken.

Wie zin heeft om ons te helpen, dat kan op onze maandelijkse TUINIERZATERDAGEN
Kom ook, we beginnen om een uur of elf:

zaterdag 6 oktober
dood groen opruimen, snoeien, het Kinderperk (perk 3) samen aanpakken

zaterdag 3 november
resterend tuinafval verwijderen
de bodem van de perken voor de winter bedekken
bollen planten
zaaien wat in het late najaar gezaaid moet worden.

Het STADSTUINJAAR 2018

Het is een feestelijk jaar voor ons. Vijf jaar geleden gingen we in onze negen perken aan de slag. En tien jaar geleden richtten we De Groene Collage op, waarmee het allemaal begon. Wij, dat waren de kersverse bewoners rond het Bos en Lommerplantsoen, dat toen één grote bouwput was. We wilden tuinieren in het plantsoen, bewonersparticipatie heette dat toen net. Maar het Stadsdeel was nog kopschuw. Dus begonnen we zonder toestemming op eigen houtje op een strook langs de afrit van de parkeergarage. Guerilla gardening raakte net in zwang.
Al snel begon het Stadsdeel vaart achter de herinrichting van het Bos en Lommerplantsoen te zetten. Begin 2010 ging een ontwerpgroep van start bestaande uit landschapsarchitecten, ambtenaren en omwonenden, waaronder natuurlijk ook De Groene Collage. Na veel lobbyen kregen we uiteindelijk negen perken in zelfbeheer, samen met ambtenaren stelden we een algemeen beheermodel op, Groeimodel voor zelf- en medebeheer van het Bos en Lommerplantsoen, en maakten we zulke goede afspraken dat het nog steeds als vanzelf loopt.
In de herfst van 2011 werd het ontwerp goedgekeurd. Toen duurde het nog bijna twee jaar voor de inrichting klaar was, in de zomer van 2013.

> Toespraak Pauline de Bok bij de opening van het plantsoen op 26 juni 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.