Lentemiddag 2012

De lentemiddag op 14 april was een succes. Omwonenden uit De Collage, De Boeg, van de Erasmusgracht, maar ook mensen die ten noorden van de Bos en Lommerweg wonen of elders in Bos en Lommer toonden belangstelling. Ook signaleerden we enkele politici en ambtenaren. En niet te vergeten: potentiële kopers die op de open dag van de Studio’s in het GAK-gebouw afkwamen en een enkele ondernemer. De verscheidenheid aan mensen was een mooie opsteker.

Lidy Zeinstra van het Landschap Noord-Holland schetste hoe we stapje voor stapje een natuurlijk en divers plantsoen kunnen bevorderen. Met vragen over vogels, insecten en heemplanten kunnen we altijd bij haar terecht.
En Ellen Mookhoek van De Brede Moestuin begeleidde ons bij het maken van twee een eetbare stippen in het gazon en wist iedereen aan het werk te krijgen. De kinderen tuinierden fanatiek mee. Spitten, een rand maken, een kuil in het midden, daarin de rest van de plaggen op de kop, in het midden dan de peulzaadjes, die het graag mager hebben. Een ring eromheen met bemeste tuinaarde voor de paarse aardappeltjes en de goudsbloemen, met wat dille en anijs ertussen. In de tweede cirkel kwamen de zaadjes die we over hadden. De peultjes moeten de eerste tijd tegen de konijnen worden beschermd, en klimmen later langs de takken omhoog. De aardappels doen er 100 dagen over tot ze geoogst kunnen worden. Als het twee weken niet regent moeten we begieten. Maar in april was dat nog helemaal niet nodig. het was nat en koud, slechts aarzelend ontkiemen de eerste zaadjes. Inmiddels zijn in onze tuinstrook weer dahlia’s gepoot, we hebben rabarber geplant en gewied. Dat wieden doen we de hele zomer door, dat staat iedereen die dat wil natuurlijk vrij. Graag zelfs!
De foto’s zijn dit keer vooral gemaakt door Collage-bewoonster en Stadstuinlid Deniz Bulut.